author footer link can be edited or disabled only in full version

2014–2015 m.m.

Margučių raštų paslaptys

Kovo 12 d. Balbieriškio pagrindinės mokyklos 7 ir 8 klasės mokiniai kartu su auklėtojomis – Ona Žvaliauskiene ir Rita Šalčiūte –  vyko į Prienų krašto muziejų. Muziejuje visi pasigrožėjome mūsų krašto meistrų numargintais velykiniais margučiais. Taip pat nusprendėme pasimokyti marginti margučius vašku. Edukacinės programos „Margučių raštų paslaptys“ užsiėmimo metu mokiniai buvo supažindinti su Velykų tradicijomis, papročiais, margučių marginimo būdais ir įvairių senųjų jų raštų, ornamentų simbolika bei jos reikšmėmis.

Visi žinome, kad teorija yra neatsiejama nuo praktikos, tad kiekvienas ėmėme į rankas po išvirtą kiaušinį ir pradėjome praktinį darbą  – marginimo įrankiu buvo adatėlė, įsmeigta į pieštuką. Supratome, jog norimo ornamento nepavyksta išpiešti, jei vaškas yra per karštas - įrankiu braukiant per lukštą, jis nutįsta. Vašku papuoštas kiaušinis merkėme į dažius ir laikėme tol, kol įgaus norimą spalvą. Sunkiausiai sekėsi nuvalyti vašką. Muziejaus darbuotojos – edukacinės programos organizatorės mums patarė, ką reikia daryti, kad vašką nesunkiai nuvalytume.

Nusimarginę margučius, aplankėme muziejuje veikiančią parodą, skirtą rašytojo Justino Marcinkevičiaus 85-osioms gimimo metinėms paminėti. Apžiūrėjome fotografijas, rašytojo darbo stalą, spausdinimo mašinėlę, kuri Just. Marcinkevičiui buvo nepakeičiamas darbo įrankis.{akgallery}

Namo grįžome džiaugdamiesi savo margučiais. Kiekvienas mokinys pažadėjo, kad ant šv. Velykų stalo pas juos bus tikrai padėtas jau ne vienas vašku numargintas margutis.

Rita Šalčiūtė, 8 klasės auklėtoja