author footer link can be edited or disabled only in full version

2014–2015 m.m.

Sukurk Tėvynę savyje

Šiemet 25-ąjį kartą minime Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną, todėl kovo 10 d. 5-8 klasių mokiniams buvo organizuota kultūrinė, kūrybinė, sportinė, vertybinių nuostatų ugdomoji veikla „Sukurk Tėvynę savyje“. Veiklų buvo tikrai daug! Pirmosios pamokos metu mokiniai susirinko skaitykloje. Istorijos mokytoja Daiva Staniulytė pristatė pranešimą „Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimas“ bei LRT laidos „Mūsų laisvės metai: 1990 – kaip Lietuva įžengė į Nepriklausomybę“ ištraukas. Antrosios pamokos metu mokiniai su savo klasės vadovėmis dalyvavo nacionalinėje iniciatyvoje „Gyvasis tautos žiedas“. 10 val. vyko nacionalinis konkursas „Lietuvos istorijos žinovas“. Kadangi konkurso užduotys buvo sudėtingos ir teko ilgokai pasėdėti bei pasukti galveles, ketvirtosios ir penktosios pamokų metu vyko tarpklasinės sportinės varžybos „Taiklioji ranka“, kurias organizavo kūno kultūros mokytoja Danguolė. Mokiniai rungėsi keturiose rungtyse – smiginio, žiedų metimo ant stovo, baudų metimo ir kamuoliuko metimo į taikinį. Nugalėtojai apdovanoti diplomais.

Į paskutinę – apibendrinamąją pamoką visi vėl rinkosi į skaityklą. Direktorius perskaitė švietimo ministro D. Pavalkio sveikinimą. Vyko „Gyvųjų tautos žiedų“ nuotraukų peržiūra. Visos klasės sukūrė originalius „gyvuosius žiedus“, kūrybingai panaudojo vėliavos spalvų detales. Prizu apdovanoti penktokai su klasės vadovė Reda Valančiene, originaliai įkomponavę į „gyvąjį žiedą“ mokyklos pavadinimą. Paskelbtas konkurso „Lietuvos istorijos žinovas“ nugalėtojų trejetukas. Geriausiai sekėsi trims mokinėms: Gerdai Trakymaitei (9 kl.), Tomai Juodinskaitei (10 kl.) ir Karolinai Rutkauskaitei (10 kl.).  {akgallery}

Prabėgo jau ketvirtis amžiaus, kai gyvename laisvoje, nepriklausomoje Lietuvoje. Kartais nepriklausomybę priimame kaip duotybę, pamiršdami, kad prie tautos dabarties, o kartu ir ateities kūrimo prisidedame kiekvienas iš mūsų. Jei Lietuvą palygintume su gėle, tai kiekvienas esame tarsi jos žiedlapis. Labai prasmingai yra pasakęs prieškario Lietuvos paskutinysis užsienio reikalų ministras Juozas Urbšys: „Kiekviename iš mūsų, kad ir kur kas būtume, mūsų jausmai, mūsų mintys, mūsų ryžtas ir veiksmai turi būti nukreipti į tai, kad neištirptume, o išliktume kompaktiška tauta, su savo nesudarkyta kalba, su savo neiškreiptomis tradicijomis ir kultūra, su savo vientisa nesuniokota žeme. Šiandien. Dabar ir visada“. Gražios ir prasmingos artėjančios Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos! Tegul Lietuva žydi ne tik šiandien gyvuoju tautos žiedu, bet kiekvieną dieną - mūsų darbais.

Istorijos mokytoja Daiva Staniulytė