author footer link can be edited or disabled only in full version

2014–2015 m.m.

Pasidirbau aš dūdelę

Devyni linksmi nykštukai sukvietė daug dūdelėmis grojančių mokinių į mūsų mokyklą, kur vyko rajoninis devintasis pradinių klasių instrumentinės muzikos festivalis „Pasidirbau aš dūdelę“.

Direktoriaus pavaduotoja ugdymui Gražina Antanavičienė pasidžiaugė, kad į festivalį, kurį organizavo Prienų švietimo centras ir Balbieriškio pagrindinė mokykla, atvyko dūdelėmis grojantys pradinių klasių mokinių kolektyvai su savo vadovais iš Jiezno gimnazijos, Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos, Šilavoto pagrindinės mokyklos, Klebiškio pradinio ugdymo skyriaus, Kunigiškių pradinio ugdymo skyriaus bei, žinoma, festivalio šeimininkai – mūsų mokyklos mokiniai.

Mokyklos direktorius Stasys Valančius, sveikindamas festivalio dalyvius, džiaugėsi gražia vaikų draugyste su muzika, festivalio „Pasidirbau aš dūdelę“ populiarumu.

Vertinimo komisijos pirmininkė, šio festivalio įkūrėja, Prienų Revuonos pagrindinės mokyklos muzikos mokytoja Ramunė Liutvynskienė džiaugėsi, kad į festivalį jau devintą kartą susirinko rajono mokyklų jaunieji muzikantai, kad kiekvienais metais galima išvysti vis naujų kolektyvų.

Kiti vertinimo komisijos nariai – Neringa Garmuvienė, Balbieriškio kultūros ir laisvalaikio centro direktorė, Oksana Radzvilavičienė, Prienų švietimo centro metodininkė, Algirdas Seniūnas, Prienų meno mokyklos muzikos mokytojas, - atidžiai klausėsi muzikantų atliekamų melodijų ir džiaugėsi jų pasirodymais.

Malonu buvo klausytis svajingo fleitų valso, kurį atliko „Ąžuolo“ progimnazijos mokinių ansamblis „Žiogeliai“ (vadovė Ina Radzevičienė). Šios mokyklos I c klasės mokiniai dar tik šiemet pradėjo mokytis groti, bet labai muzikaliai atliko „Tercijų ritmą“. Festivaliui instrumentinį ansamblį parengė mokytoja Alma Liutkienė. Jiezno gimnazijos trečiokų kolektyvas „Strazdeliai“ (vadovės Živilė Valatkienė ir Aldona Stankevičienė) pirmą kartą dalyvauja festivalyje. Gimnazijoje trečiokus tituluoja dainuojančia klase. Vaikai nusprendė siekti ir grojančios klasės vardo. Kaip tie paukšteliai giesmininkai pasikedeno plunksneles ir atvyko į festivalį parodyti, ką moka. Jie atliko lietuvių liaudies sutartinę „Kas ten teka“. O Kunigiškių pradinio ugdymo skyriaus „Linksmieji kaubojai“ (vadovas Saulius Kondrotas), ilgai po prerijas klajoję, prie laužo sidabrinėj mėnesienoj groję šią melodiją su indėnais, vėl skuba į stotelę. Taip savo atliekamą kūrinį pristatė jaunieji muzikantai. Nykštukai į sceną kvietė ir Šilavoto pagrindinės mokyklos 3-4 klasių mokinių dūdelių ansamblį, kuriam vadovauja mokytoja Lijana Sarnickienė. Skambėjo kūrinys „Aš  - jūrininkas Popajus“. Klausantis kūrinio atrodė, kad stovime ant kopos pajūry, regime didingą ir nenuspėjamą jūrą. „Linksmieji čiulbuonėliai“ (vadovė Lijana Sarnickienė) iš Šilavoto pagrindinės mokyklos Klebiškio pradinio ugdymo skyriaus nuotaikingai atliko barkarolę iš Žano Ofenbacho operetės „Hofmano pasakos“. Festivalio šeimininkai, Balbieriškio pagrindinės mokyklos ansamblis „Jaunieji muzikantai“ (vadovas Saulius Kondrotas), dūdelių linksmomis, svajingomis ir ilgesingomis melodijomis džiugino visus. Jie atliko kūrinį „Aura Lea“. Kai pavasarį nutūpė strazdas ant gluosnio šakos, pasklido aplinkui jo balsas. Jis giedojo: „Aura Lea. Aura Lea“. Taip šį kūrinį pristatė nykštukai. Ir pasklido dūdelių garsai lyg ta strazdo giesmė.

Smagiu šokiu festivalio dalyvius džiugino Balbieriškio pagrindinės mokyklos pradinių klasių šokių kolektyvas „Ringutis“ (vadovė Ramutė Švedienė) ir ritminių šokių grupė „Ritmas“ (vadovė Daiva Alaveckienė).

Labai įdomią pamokėlę apie liaudiškus pučiamuosius instrumentus lumzdelį ir birbynę pravedė Prienų meno mokyklos muzikos mokytojas Algirdas Seniūnas. Jis ne tik parodė šiuos instrumentus, papasakojo apie juos, bet ir jais pagrojo.

Festivalio dalyviai pynė, pynė ir nupynė festivalio juostą. Vertinimo komisija paskelbė nominantus, o mokyklos direktorius prisiminimui apie mokykloje vykusį festivalį dalyviams įteikė keramikės Vaivos Butkienės įspūdingus nykštukus. Nominaciją „Už sėkmingą debiutą“ pelnė Jiezno gimnazijos trečios klasės mokinių ansamblis „Strazdeliai“, „Už muzikalumą“ – Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos I c klasės mokinių instrumentinis ansamblis, „Už sudėtingiausią kūrinį“ – Šilavoto pagrindinės mokyklos 3-4 klasių mokinių dūdelių ansamblis, „Už daugiabalsiškumą“ – „Ąžuolo“ progimnazijos mokinių ansamblis „Žiogeliai“, „Už masiškumą“ – Balbieriškio pagrindinės mokyklos ansamblis „Jaunieji muzikantai“, „Linksmiausias kolektyvas“ – Kunigiškių pradinio ugdymo skyriaus mokinių ansamblis „Linksmieji kaubojai“, „Svajingiausias kolektyvas“ – Klebiškio pradinio ugdymo skyriaus mokinių kolektyvas „Linksmieji čiulbuonėliai“.

Mokyklos direktorius Stasys Valančius pažadėjo, kad ir kitais metais festivalis „Pasidirbau aš dūdelę“ vyks Balbieriškio pagrindinėje mokykloje, kad ir toliau skambėtų linksmos ir svajingos melodijos, o  į jubiliejinį festivalį susirinktų dar daugiau kolektyvų iš įvairių mokyklų. {akgallery}

Festivalio pabaigoje nuskambėjo tradicinis festivalio himnas, kurį atliko visi šventės dalyviai.

Daugiau nuotraukų naujienų portale ,,Krašto vitrina"

Pradinių klasių mokytoja Irena Petraškienė