author footer link can be edited or disabled only in full version

2014–2015 m.m.

Jaunimas su Seimo nariais aptarė opiausias Lietuvos problemas

2014 m. gruodžio 8-9 dienomis, Konstitucijos salėje (Seimo I r.) Lietuvos vaikų ir jaunimo centras organizavo jaunimo projekto „Gal(iu)?!“ galimybių sesiją. Projekte „Gal(iu)?!“ dalyvauja 85 dalyviai iš 5 šalies mokyklų: Balbieriškio (Prienų raj.), Anykščių, Molėtų, Akademijos (Kėdainių raj.) ir Vilniaus. Prie projekto iš kiekvienos mokyklos prisijungė po 15 vaikų (15 – 18 m. amžiaus) ir 2 mokytojai. Projekto „Gal(iu)?!“ tikslas – ugdyti jaunų žmonių pilietiškumą ir suteikti jiems reikiamų žinių, reikalingų siekiant pradėti aktyvų pilietinį dalyvavimą ir įsisavinant save kaip ES pilietį. Projektu taip pat siekiama sukurti bendravimo ir diskusinę erdvę  su ES Parlamento ir  LR Seimo nariais.

Projektas yra finansuojamas iš Europos Sąjungos „Erasmus+“ programos lėšų, kurias administruoja Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūra (JTBA).

Renginyje mokyklų komandos pristatė atlikto žurnalistinio tyrimo rezultatus: rodė pačių kurtus filmus, fotoreportažus, prezentacijas. Spalio 7 d. vykusio pirmojo projekto „Gal(iu)?!“ susitikimo metu moksleiviai gavo užduotį apklausti savo mieste gyvenančius, skirtingoms amžiaus grupėms priklausančius asmenis, ir išsiaiškinti jiems opiausias problemas. Pristatę prezentacijas mokiniai diskutavo kartu su Seimo nariais ir komitetų atstovais apie šių problemų svarbą ir jų sprendimo būdus. Renginyje dalyvavo LR Seimo nariai Remigijus Šimašius, Rokas Žilinskas, Andrius Palionis, Petras Čimbaras, Valentinas Stundys, kitų seimo narių patarėjai, kanceliarijos darbuotojai. Šis projektas – puiki galimybė jaunimui susipažinti su Seimo darbu ir jo specifika, ugdytis savo asmenines kompetencijas bei tobulėti, ištirti visuomenėje egzistuojančias problemas. Mokiniai sužinojo ir suprato, kaip ir ką veikia LR Seimo komitetai, kokios jų  funkcijos bei bendravimo, bendradarbiavimo su visuomene formos, kaip  ES nuostatos bei  vertybės įgyvendinamos Lietuvos teisės aktuose,  kokios yra jauno žmogaus dalyvavimo ES ir LR teisės aktų kūrime galimybės. Siekiant pristatyti projekto metu įgytą patirtį savo bendraamžiams, bus suorganizuoti  įgytos patirties pristatymo renginiai visose projekto partnerių mokyklose.Tikimės, kad projektas vieniems taps įkvėpimu pasirinkti politiko karjerą, kitus paskatins spręsti visuomenėje kylančias problemas bei tapti aktyviais piliečiais“, – teigia projekto „Gal(iu)?!“ vadovė  Miglė Kemėžytė.Visų Balbieriškio pagrindinės mokyklos mokinių vardu dėkojame Seimo nariui Andriui Palioniui už išskirtinį dėmesį, išsamią informaciją, šiltą ir malonų bendravimą.Už nuoširdų bendradarbiavimą ir mūsų mokyklos komandos palaikymą dėkingi Seimo nario Vytauto Kamblevičiaus padėjėjai-sekretorei Simonai Jakinevičiūtei, o už išsamią informaciją apie Seimo kaimo reikalų komiteto veiklą-šio komiteto biuro vedėjui Romaldui  Abugeliui.

Daugiau nuotraukų fotogalerijoje

Mokytoja Reda Valančienė