author footer link can be edited or disabled only in full version

2014–2015 m.m.

Amžinos jaunystės maistas

Didžiausia šiuolaikinio žmogaus nelaimė yra ta, kad jis atitolo nuo gamtos, užmiršo jos  dėsnius ir galią. Žmogus pats susikūrė savo gyvenimo taisykles, gamina nenatūralų maistą ir gydosi sintetiniais vaistais. Jis užmiršo, jog gamta gali jį ir maitinti, ir gydyti - tik reikia paklusti jos dėsniams.

Gal mes labai mylime save, todėl vis dažniau smaguriaujame? Deja... Didžiausią žalą savo kūnui žmogus daro netinkamai maitindamasis. Vydūnas savo knygoje  „Sveikata, jaunumas ir grožė“ teigė, kad žmogus valgo per daug, per dažnai, vartoja daug gyvulinės kilmės maisto produktų. Nenatūralus, perdirbtas maistas yra nevertingas, tarsi svetimkūnis. Nuo ilgo terminio apdorojimo iš maisto lieka tik tuščios kalorijos. Toks maistas neduoda jokios naudos, atvirkščiai - daro didžiulę žalą, kadangi virškinimui eikvojama brangi organizmo gyvybinė energija. Be to, organizme lieka daug šlakų, kurie alina mūsų nervų sistemą ir ardo sveikatą.

Šių laikų žmogų labai vilioja skanūs, įvairūs maisto produktai. Jis dažnai nemato aukštesnio gyvenimo tikslo, kaip tik skaniai pavalgyti ir linksmai praleisti laiką, o pasekmes palieka „galingajai medicinai“. Sunku patikėti, jog žmogus taip apako ir apkurto, kad brenda vis gilyn į pražūtingų malonumų liūną. Jis verčiau nuo kūdikystės iki senatvės kęs įvairiausias ligas, bet savo žalingų įpročių neatsisakys. Ką reikia daryti? Šviesti žmones. Ir pradėti tai daryti nuo mažų dienų.

Prienų r. Balbieriškio pagrindinės mokyklos mokiniai pakvietė į šventę „Amžinos jaunystės maistas“, skirtą dviems labai svarbioms dienoms paminėti: Pasaulinei sveiko maisto dienai ir Europos sveikos mitybos dienai. Šventės tikslas – paskatinti susimąstyti, kaip maitintis, kad būtume sveiki ir žvalūs. Šventėje dalyvavo 5-10 klasių mokinių komandos, 3 klasės mokinių ir jų tėvų komanda „Sveikuoliai“ ir Alytaus profesinio rengimo centro M. Krupavičiaus žemės ūkio ir verslo skyriaus mokinių grupė. Komandos turėjo iš anksto atlikti namų užduotis: pagal renginio temą pasipuošti stalą, pagaminti 5 patiekalus, juos pristatyti pagal mitybinę vertę, sugalvoti komandos pavadinimą ir prisistatymą.

Visiems susirinkusiems renginio vedėja aštuntokė Eglė pristatė vertinimo komisiją: Prienų sveikos gyvensenos klubo „Versmenė“ nares Birutę Trainavičienę ir Gražiną Mikušauskaitę, Nemuno kilpų regioninio parko Prienų lankytojų centro administratorę Loretą Šaltienę, architektę Simoną Benetytę, Prienų r. sveikatos biuro specialistę Dovilę Balsytę ir aštuntos klasės mokinį Dmitrij Bugaj.

Kad visi sušiltų šaltoje salėje, aštuntokė Paulina vaišino karšta trintų moliūgų sriuba, kurią išvirė kartu su mama.

Kol komandos ruošėsi pristatymui, Vertinimo komisija gėrėjosi jų stalą papuošusia prieskoninių daržovių puokšte, kurią išradingai sukomponavo aštuntokės Lauros mama, dekoruotais komandų stalais, domėjosi, kaip mokiniai žino paruoštų patiekalų mitybinę vertę. Ir kokių tik patiekalų čia nebuvo!  7 klasės komanda vaišino gėrimu „Jaunystės eliksyras“, paruoštu  iš šviežiai išspaustų vynuogių, obuolių, morkų ir svarainių sulčių, karštais avižiniais blynais su svarainių uogiene, morkų desertu. 3 klasės mokinių ir tėvų komanda „Sveikuoliai“ nukrovė visą stalą „Kiškio vaišėmis“. Čia puikavosi avižiniai sausainiai „Ežiukai“, džiovintų vaisių desertas, saldainiai „Griliažas“ ir „Vafliukai“, obuolių tortas. Išradingos buvo ir kitos komandos: kvepėjo grikių blynai, sriuba „Miusli“, morkų kotletai, akį traukė žalių žiedinių kopūstų salotos, salierų, paruoštų su riešutais, lėkštė, sausainiai „Avižėlė“. Komisijai buvo sunku išrinkti pačius sveikiausius ir naudingiausius žmogaus sveikatai patiekalus.

Degustavimas baigėsi. Prasidėjo komandų prisistatymas. „Sveikuoliai“ pristatė įvairias daržoves, „Rudens kraitė“ – vaisių naudą žmogui, „Antivirusiukai“ – ką reikėtų daryti, kad išliktum sveikas. Visus pradžiugino dešimtos klasės komandos „Vitaminai“ prisistatymas: pradžioje žaismingas, vėlau lietuviškai santūrus ir praktiškas, pabaigoje linksmas. Sudainavę vaikišką dainelę apie vitaminus, vaizdžiai perskaitė K. Donelaičio patarimus, ką ir kaip reikia sėti, auginti, nepamiršti prižiūrėti, kad rudenį būtų galima linksmai ir sočiai pasilinksminti – atšokti vestuves. Poeto žodžiai, ką mūsų poeto laikais valgė lietuviai per vestuves, privertė visus šypsotis.

O kiek daug juoko visiems sukėlė animacinio filmuko „Žaliasis agurkėlis“ įgarsinimas. Linksmai nusiteikusios komandos turėjo rimtai padirbėti ir atlikti praktines užduotis: degustuoti – vaistažolių arbatas, šviežius vaisius ir daržoves, įvairius džiovintus vaisius, atpažinti kruopas, greitai ir teisingai sudėlioti maisto piramidę. Linksma buvo komandoms žaisti bulvių krepšinį ir uždirbti komandai taškų. Žaidėjus gausiais plojimais palaikė žiūrovų būrys.

Kol vertinimo komisijos nariai skaičiavo rezultatus visi vaišinomės sveikais patiekalais.

Komisijos narė Dovilė Balsytė apibendrino komandų darbą. Sveikos gyvensenos klubo narės pagyrė mokyklos bendruomenę, kad domisi sveika gyvensena ir aktyviai organizuoja įdomius renginius. Mokyklos direktorius Stasys Valančius padėkojo visoms komandoms ir įteikė padėkos raštus. Renginio vedėja aštuntokė Eglė pasidžiaugė, kad buvome visi kartu – mokėmės ir mokėme vieni kitus, palinkėjo geros savijautos ir didelio noro rūpintis savo ir kitų sveikata.

Ona Žvaliauskienė

mokyklos biologijos mokytoja