author footer link can be edited or disabled only in full version

2014–2015 m.m.

Mokytojų išvyka

Spalio 3 d. gausus būrys Balbieriškio pagrindinės mokyklos mokytojų išvažiavo į edukacinę išvyką Kėdainiuose: mokytojai dalyvavo seminare ,,Kėdainių krašto kultūrinis paveldas. Edukacinių programų panaudojimo galimybės ugdymo procese“.  

Vos tik pasiekus kelionės vietą - Kėdainių centrinę aikštę – mus pasitiko ekskursijos vadovė, gidė Jūratė Nekrašienė. Jis mums papasakojo apie Kėdainių miesto įkūrimą, sužinojome, kad kiekvienas atvykstantis į miestą turėjo atnešti po akmenį, nes jais buvo grindžiamos visos miesto turgaus aikštės. Kadangi šį miestą valdė Radvilos, nusprendėme aplankyti ir Kunigaikščių Radvilų mauzoliejų. Tai vienintelė 2001 m. atkurta XVII a. LDK didikų kapavietė Lietuvoje, įrengta vienoje iš seniausių ir didžiausių protestantiškų bažnyčių visoje buvusioje Abiejų Tautų Respublikoje. Mauzoliejuje saugomi 6 unikalūs XVII a. nacionalinės reikšmės dailės paminklai – kunigaikščių Kristupo Perkūno, Jonušo, Mikalojaus, Jurgio, Stepono ir Elžbietos Radvilų sarkofagai. Bažnyčioje įrengta paroda, pasakojanti apie Kėdainių evangelikų reformatų bažnyčios istoriją, iš arti galėjome pamatyti mauzoliejuje palaidotus kunigaikščių Radvilų šeimos atstovų sarkofagus.

Kėdainiai taip pat gali didžiuotis turintys ir Saulės laikrodį, mieste gausu įvairių religijų bažnyčių, kurios šiandien jau ne visos veikia kaip šventovės namai. Pasivaikščioję po senamiestį, nutarėme aplankyti žydų sinagogoje įsikūrusią dailės mokyklą, ten apžiūrėjome Mokytojo dienai skirtą parodą. Taip pat užsukome į Šviesiąją gimnaziją, kuri dar 1647 m. Jonušo Radvilos buvo pavadinta „Gimnasium Illustre“. 

Ne tik patys Kėdainiai garsėja savo lankytinais objektais, bet ir jų apylinkės. Todėl taip pat nusprendėme aplankyti ir Paberžę, kur ne vienerius metus gyveno kunigas, pamokslininkas, vienuolis kapucinas, Lietuvos pasipriešinimo sovietinei okupacijai veikėjas, viena žymiausių Kėdainių rajono asmenybių - Tėvas Stanislovas. Čia prieš kelias dienas buvo paminėta Tėvo Stanislovo 96-oji sukaktis. Tė­vas Sta­nis­lo­vas, ko ge­ro, to­kia as­me­ny­bė, ku­ri ap­si­vys le­gen­do­mis. Tėvas Stanislovas rūpinosi Paberžės aplinka, kapinėmis, ne tik bažnyčia ir parapija. Apžiūrėjome jo surinktus paveikslus, dekoracijas, įkurtą muziejų. Čia dar vis tebeauga ir Tėvo Stanislovo pasodintas ąžuoliukas. {akgallery}

Miesto architektūra, išlikę kultūriniai paminklai mena šių vietų svarbą Lietuvos istorijai. Kėdainiai – daugiakultūris Lietuvos miestas. Todėl tikrai buvo verta aplankyti šį miestą, jo apylinkes ir taip patobulinti bendrąsias kompetencijas.

 

 

Rita Šalčiūtė, Balbieriškio pagrindinės mokyklos mokytoja