author footer link can be edited or disabled only in full version

2013–2014 m.m.

,,Kad ne auksinės vasaros,ne mėlynos vosilkos...“

Šiemet birželio 14-ąją- Gedulo ir vilties dieną minėsime jau 73-ąsias pirmųjų trėmimų metines, kai per vieną savaitę iš Lietuvos buvo ištremta apie 17 500 žmonių. Tarptautinė komisija šios pilietinės iniciatyvos simboliu pasiūlė „vosilką“ – rugiagėlės žiedą, kuris apdainuojamas populiarioje tremtinių dainuojamoje dainoje. Kadangi mokiniai tą dieną jau bus pasinėrę į vasaros atostogų teikiamus malonumus, Balbieriškio pagrindinės mokyklos devintokai, vadovaujami mokytojos Redos ir socialinės pedagogės Astos,nutarė iniciatyvą įgyvendinti aplankydami pajūrį.

Mokytojos dar mokykloje priminė mokiniams  mūsų šalies istoriją. Daugelis apie tremtį ir deportacijas,sunkų gyvenimą lageriuose jau buvo girdėję iš savo senelių, skaitę prisiminimų knygose.

 Pajūryje mums nepavyko rasti tikrų rugiagėlių,todėl visi draugiškai kibome į darbą ir pasigaminome popierinius žiedus. Dainuodami dainą ,,Kad ne auksinės vasaros...“ supylėme L raidės formos pylimą, kurį papuošėme ,,vosilkų“ žiedais. Šios simbolinės vėjyje plazdančios mėlynos gėlės priminė visiems praeiviams ir poilsiautojams apie skaudžią, netektimis paženklintą, mūsų praeitį ir apie tai, kad ir šiandieninė karta puoselėja istorinę atmintį, dėkodama už nerūpestingą laisvą vaikystę.

Reda Valančienė