author footer link can be edited or disabled only in full version

2013–2014 m.m.

Galimybė pažvelgti kitaip

Šiemet devintą vasarą skaičiuoja mokyklos socializacijos projektas,,Mes matome kitaip. Jau tapo tradicija,kad projekto dalyviai pirmosiomis birželio dienomis išvyksta į pajūrį,kur ne tik ilsisi bei pramogauja,bet ir organizuoja įvairias veiklas, aplanko istorines vietas,gėrisi unikalia gamta,lavinasi socialinius įgūdžius, mokosi tolerancijos ir pagarbos šalia esantiems. {akgallery}

Tris dienas gyvenome Palangoje, todėl pažintį su gintariniu pajūriu pradėjome nuo ramybės ir grožio oazės- Palangos parko.Gėrėjomės tvenkiniais ir juose plaukiojančiomis gulbėmis bei antimis,stabtelėjome prie skulptūros ,,Eglė žalčių karalienė“(skulptorius Robertas Antinis), aplankėme gintaro muziejų ,įsikūrusį XIX a. pabaigoje pastatytuose Palangos grafų Tiškevičių rūmuose, kuriuos supa didelis ir gražiai tvarkomas Palangos botanikos parkas.Įkopėme į Birutės kalną ir ,pasivaikščioję Basanavičiaus alėja,saulę palydėjome ant tilto.Paskutiniąją projekto dieną paskyrėme susipažinimui su Kretinga ir jos apylinkėmis. Lankėmės HBH pramogų parke. Maloniu atradimu buvo pro Kretingą tekančios Akmenos upės slėnyje, apsuptame senųjų pilkapių, įsikūrusi sodyba „Vienkiemis“. Laikas čia prabėga greitai ir suaugusiems, ir vaikams –  mėgstantys aktyvų poilsį gali pasivažinėti dviračiais, pažaisti teniso kortuose, paplaukioti vandens dviračiais, valtimis. Smagu sodyboje apžiūrėti ir senovinių rakandų muziejų, vaikai nepraeina  pro medines sūpuokles, linguoklius, čiuožyklas, žaidimų aikšteles, o į pasakų šalį – „Nykštukų kaimelį“ - patenkama per „beždžionių tiltą“. Netrūksta ir gyvų eksponatų – paukščių, stirniukų, ožiukų, vietnamietiškų kiaulaičių – gausu minizoologijos sode.

Kelių šimtų metų istoriją skaičiuojanti, ypatingą aurą turinti Kretinga garsėja ne tik gražiomis apylinkėmis, puikia gamta ir svetingumu.Labiausiai žinomas Žiemos sodas, vienuolyno ansamblis, muziejus. Pagarbiai muziejuje saugomas ir eksponuojamas Juozapo Tiškevičiaus šeimos kultūrinis palikimas. Grafas 1875 m. Kretingoje įkūrė šeimos rezidenciją su parku ir didžiausiu Europoje privačiu Žiemos sodu. Šiuo metu Žiemos sode, 693,16 kv. m. plote, auga 580 augalų rūšių. Čia puikiai jaučiasi balinių vėžliukų šeimyna bei margaspalvė papūgėlė Barbora, kuriuos Žiemos sodui padovanojo mažieji gamtos mylėtojai.

Nors pirmosios vasaros dienos pajūryje nelepino ypatinga šiluma, tačiau grįžome pailsėję, praturtinę savo žinių bagažą, kupini įspūdžių ir gerų emocijų.

Projekto vadovės Reda ir Asta