author footer link can be edited or disabled only in full version

2013–2014 m.m.

Mokyklos bibliotekos akcija „Draugauk su knyga - 2014“, skirta Nacionalinei bibliotekų savaitei

Balandžio 23 - 29  dienomis mokykloje vyko rajoninės bibliotekų akcijos „Draugauk su knyga - 2014“, skirtos Nacionalinei bibliotekų savaitei paminėti, renginiai.

Kiekvienai savaitės dienai buvo numatyta skirtinga veikla,  surandant ir išnaudojant vis kitas bibliotekos galimybes.  Renginiai buvo skirti klasikai, šeimai, jaunimui ir bendrai visiems knygos mylėtojams. Visos organizuotos veiklos glaudžiai siejosi su asmenybės ugdymu, skaitymo įpročių šeimoje formavimu,  kūrybiškumo skatinimu. 

Visą savaitę mokyklos bibliotekoje veikė literatūros paroda, skirta K. Donelaičiui „Sveiks, svieteli margs...“, kurioje atsispindėjo svarbiausi rašytojo biografijos, kūrybos momentai, lietuvių kultūros ir visuomenės veikėjų knygos apie jo kūrybą ir tą laikmetį.

Lietuvių kalbos mokytoja  Janina Grigutienė su 6 ir 8 klasių  mokiniais skyrė  po vieną  pamoką

lietuvių klasikai: „Valanda su Kristijonu Donelaičiu“. Dalinosi žiniomis apie jo kūrybą, gyvenimą ir asmenybę; analizavo ir vertino mokyklos mokinių pieštas iliustracijas pagal  K. Donelaičio poemą „Metai“; skaitė ištraukas iš „Pavasario linksmybių“; klausėsi poemos „Metai" ištraukų, skaitomų aktoriaus Rolando Kazlo.

Bibliotekininkė ir pradinių klasių mokytoja Gražina Antanavičienė  2 klasės mokiniams organizavo kūrybines dirbtuves „Knygą kuriame patys“.  Mokiniai užsiėmimo metu sužinojo apie knygos sandarą,   knygrišystės būdus, o vieną iš  jų išbandė patys. Kiekvienam mokiniui teko rimtai padirbėti, kol šūsnis spalvotų lapų virto gražia knygute.  Į jas mokiniai pažadėjo užrašyti savo mintis, sukurtas eiles ar pasakas bei papuošti savo piešinėliais. Tokia knygelė galėtų tapti nuostabia dovana draugui.

Priešmokyklinės grupės vaikai su savo tėveliais buvo pakviesti į kūrybinį užsiėmimą „Klausau ir improvizuoju, gaminu žaislinę knygutę kartu su mama“. Užsiėmimo metu vaikai gamino žaislinę knygutę.   pagaminti nėra taip lengva, reikia turėti gerus lankstymo, kirpimo įgūdžius, todėl vaikams į pagalbą atėjo tėveliai, bibliotekininkė ir jų mokytoja Daiva Alaveckienė.  Rezultatas gavosi puikus, vaikai džiaugėsi savo knygelėmis, žaidė su jose „apsigyvenusiais“ spalvotais paukščiukais  ir kirmėlytėmis. Užsiėmimo pabaigoje tėveliai savo vaikus pradžiugino vaidindami pasaką „Trobelė“ . Tai buvo tikras iššūkis tėveliams: klausant  bibliotekininkės skaitomo teksto, jie turėjo vaidinti pasakos veikėjus. {akgallery}

Renginių ciklą užbaigė mokyklos lyderių grupės  diskusija „Mano ateities biblioteka“, kurią moderavo  bibliotekininkė ir mokyklos pavaduotoja Neringa Zujienė. Dalyviai  išsakė savo mintis, kaip turėtų pasikeisti mokyklos biblioteka, kad būtų šiuolaikiška, patraukli  bei kokias funkcijas ji turėtų atlikti. Diskusijos dalyviai pabrėžė, kad pirmiausia, tai turėtų būti jaukiausia mokyklos vieta. Vieta, turinti ne tik reikalingas naujas knygas, bet ir modernią techniką informacijos paieškai, erdves susitikimams, bendravimui, pokalbiams,  mokymuisi, kūrybos demonstravimui.

Akcijos renginiai dalyvius įkvėpė bendrauti, ieškoti, kurti, atrasti knygų išmintį bei naudą.

Bibliotekininkė   Danguolė Damijonaitytė