author footer link can be edited or disabled only in full version

2013–2014 m.m.

Renginys – akcija „Gerbk savo aplinką ir save“ mūsų mokykloje

Nemuno kilpų regioninio parko darbuotojai sumanė organizuoti renginį – akciją „Gerbk savo aplinką ir save“.  Bendradarbiauti šiame renginyje – akcijoje pakvietė ir mus - Prienų r. Balbieriškio pagrindinės mokyklos bendruomenę.

Mūsų mokyklos darbuotojai ir mokiniai akcijai pradėjo ruoštis iš anksto: rinko ir nešė į mokyklą plastikinius butelius, teikė idėjas, kaip konstruoti iš jų skulptūras. Viena iš skulptūrų turėjo vaizduoti Balbieriškio herbą.  Per 2 savaites iš plastikinių butelių, pasikvietę į talką Prienų „Revuonos“ pagrindinės mokyklos ir Birštono gimnazijos mokinius ir mokytojus, pjaustė vėjo malūnėlius. Iš jų buvo sumontuota 16 besisukančių vėjo malūnų,  sukonstruotas laivas su bure, ant kurios pritvirtintas ženklas, draudžiantis šiukšlinti. Visa ši kompozicija iš vakaro buvo pastatyta   prie kelio Alytus – Kaunas  ties Balbieriškio atodanga.

Balandžio 24 dieną prasidėjo renginys – akcija „ Gerbk savo aplinką ir save“. Pirmoji jo dalis - „Žalioji“ pamoka - vyko Balbieriškio pagrindinės mokyklos aktų salėje. Ją vedė Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos darbuotojai: direktorė Rūta Baškytė, vyr. specialistė Dalia Čebatariūnaitė, viešųjų ryšių specialistė Diana Rakauskaitė. Jos įtaigiai kalbėjo apie pasaulyje gyvenančias gyvybės rūšis, kurių yra daugiau kaip 1,7 mln., o kasmet jų prarandama apie 27 000. Kokia gausi Lietuvoje biologinė įvairovė – apie 30 000 rūšių. Iš jų apie 20 000 gyvūnų,  2000 augalų,  6500 grybų ir kerpių rūšių. Gaila, kad Lietuvoje  yra išnykusios 47 rūšys. Aiškinomės, kodėl reikia saugoti biologinę įvairovę. Žmogus veikia aplink esančius organizmus ir pats yra jų veikiamas. Mes kasdien sunaikiname nežinomą gyvybės formą, rūšį, nes mūsų veiksmai skatina klimato kaitą, didina aplinkos užterštumą, ardo natūralias augalų ir gyvūnų buveines.  Ne kiekvienas suvokiame, kad be gamtos nėra ateities. {akgallery}

Diana  Rakauskaitė vaizdžiai pristatė Lietuvos saugomas teritorijas, kurios sudaro 15,4 % visos šalies ploto. Tai 5 nacionaliniai parkai, 30 regioninių parkų, 17 draustinių ir 1 gamtos rezervatas. Ji akcentavo, kad turime saugoti kraštovaizdį, gamtos paminklus, gyvūnus, augalus, grybus ir kerpes, papročius ir amatus, tautosaką ir tarmes.  Pamoką paįvairino Dzūkijos nacionalinio parko etnografė Ona Drobelienė, dzūkų tarme paporinusi keletą linksmų nutikimų.   Pamoką apibendrino  VSTT direktorė Rūta Baškytė pabrėždama, kad labai svarbu nuo vaikystės suvokti, jog esi gamtos dalis ir esi atsakingas už jos išsaugojimą. Nuo gamtos išlikimo priklauso žmogaus likimas. Esame surišti viena virve. Dar vaikystėje turime išmokti galvoti ne tik apie save, bet ir apie kitus, ypač tuos, kurie patys negali gintis savo teisių. Pamokos pabaigoje  mokiniai aktyviai dalyvavo viktorinoje. Už  teisingus atsakymus   VSTT svečiai juos apdovanojo savo įsteigtais prizais.

Po „Žaliosios“ pamokos  visi vykome į talką  „Darom“ Balbieriškio atodangoje. Valstybės saugomas gamtos paveldo objektas – Balbieriškio atodanga yra viena lankomiausių vietų šalyje. Ant jos viršaus įrengta poilsio ir apžvalgos aikštelė. Šiltuoju metų laiku per dieną atodangoje  apsilanko apie 150 žmonių. Vieni jų sustoja trumpam atokvėpiui, kiti – pasigėrėti nuo atodangos atsiveriančia įspūdinga Nemuno slėnio panorama, apie kurią  J.Tumas - Vaižgantas rašė: „Nematęs Nemuno nuo Balbieriškio šlaitų, negali girtis matęs upių tėvą Nemuną“. Bet kuriuo paros ar metų laiku bevažiuotum pro Balbieriškio atodangą, visada pamatysi nuo jos besižvalgančius keliauninkus. Akį paganyti vilioja melsvi miškų toliai, Nemuno vingis. Tačiau žvilgsnis dar greičiau užkliūna už gausybės „pėdsakų“: plastiko ir stiklo butelių, skardinių ir kitokių šiukšlių. Iš kur jie čia atsiranda? Ko gero, tie patys turistai ir palieka. Dėl tokio intensyvaus lankomumo ir žemo kai kurių apsilankiusiųjų žmonių kultūros lygio visa Balbieriškio atodangos aplinka pasidengia margu įvairių buitinių atliekų sluoksniu.

Mes, visi akcijos dalyviai, porą valandų rinkome apsilankiusių poilsiautojų „palikimą“. Landžiodami tarp krūmų, stačiais šlaitais surinkome ir išrūšiavome gana gausų „derlių“ – 50 didelių maišų šiukšlių, kuriuos apjuosėme tinklu ir pritvirtinome šaukinius: „Gerbk aplinką ir save“, „Pasiimk šiukšles su savimi“, „Noriu būti švari“ ir kt.

Nemuno kilpų regioninio parkodirekcija, atsidėkodama už pagalbą, visus pavaišino saldumynais ir arbata. Po vaišių vyko akcijos „Gerbk savo aplinką ir save“ atidarymas. VSTT direktorė Rūta Baškytė pabrėžė, kaip  svarbu išmokti palaikyti švarią aplinką, nemėtyti šiukšlių ir taupyti gamtos išteklius. NKRP direkcija įteikė padėkas   aktyviausiems renginio – akcijos  dalyviams.

Pabaigoje mūsų mokyklos mokiniai visiems akcijos dalyviams išdalijo eiliuotas skanduotes. Jas visi drauge  garsiai deklamavome kaip priesaiką švariai aplinkai. Balbieriškio pagrindinės mokyklos mokiniai ir ateityje rūpinsis, kad šis unikalus gamtos paminklas išliktų švarus ir džiugintų kiekvieno čia apsilankiusiojo akį ir širdį.  Norėtume, kad visi   įvertintų mūsų pastangas ir gerbtų natūralų gamtos dovanotą grožį.

            Ona Žvaliauskienė, mokyklos biologijos mokytoja