author footer link can be edited or disabled only in full version

2013–2014 m.m.

Netradicinė lietuvių kalbos pamoka

Kovo 16-ąją Lietuvoje minima Knygnešio diena. 2004 metais UNESCO knygnešystę įvertino kaip unikalią ir pasaulyje neturinčią atitikmenų veiklą.

Kovo 17 d. Balbieriškio pagrindinės mokyklos 7 klasės mokinius į netradicinę lietuvių kalbos pamoką pakvietė mokyklos bibliotekininkė Danguolė Damijonaitytė ir lietuvių kalbos mokytoja Rita Šalčiūtė.

Bibliotekininkė D. Damijonaitytė mokiniams trumpai pristatė paruoštą knygų, pirmųjų lietuviškų laikraščių parodą, priminė, kad knygnešiai Lietuvos istorijoje atliko ypatingą vaidmenį, o kovo 16-oji – įžymiojo knygnešio Jurgio Bielinio gimimo diena (1846 m.) – skirta jiems visiems prisiminti ir pagerbti.

Pirmoji užduotis, kurią turėjo atlikti mokiniai dirbdami grupėse, buvo plačiau susipažinti su spaudos draudimo laikotarpiu, daraktorinėmis mokyklomis, knygnešio J. Bielinio gyvenimu ir veikla bei knygrišyste. Gautą medžiagą mokiniai turėjo apibendrinti 1-4 sakiniais. Kiekviena grupelė savo darbą pristatė klasės draugams, pateikė svarbiausias sąvokas, pavardes, datas, bruožus.

Su nekantrumu mokiniai laukė kūrybinių dirbtuvių. Bibliotekininkė D. Damijonaitytė mokiniams praktiškai parodė, kaip galima pasigaminti knygą-dienoraštį pačiam. Nieko nelaukdami visi kibome į darbus: lankstėme knygos lapus, juos siuvome, klijavome, gaminome knygos viršelį, jį puošėme. Pagaminę knygą-dienoraštį, mokiniai įrašė po pirmąjį savo dienoraščio puslapį, kai kurie netgi išdrįso  perskaityti savo dienoraščio ištrauką ir klasės draugams. Namuose dar taip pat liko darbo, surašyti visus dienoraščius, kuriuos mokiniai jau buvo rašę per lietuvių kalbos pamokas.

Smagu, kad mokyklos bibliotekininkė pakvietė mus kitaip paminėti Knygnešio dieną ir suteikė galimybę patiems mokiniams pasigaminti knygas–dienoraščius. {akgallery}

 

mokyklos

bibliotekininkė Danguolė Damijonaitytė

ir lietuvių kalbos mokytoja Rita Šalčiūtė