author footer link can be edited or disabled only in full version

2013–2014 m.m.

Riba tarp noro išdykauti ir nusikalstamos veiklos

Sėkmingai mokyklos veiklai yra būtinas aiškus visų bendruomenės narių susitarimas dėl vertybių ir jų laikymasis. Balbieriškio pagrindinėje mokykloje viena iš susitartų vertybių yra atsakomybė. Toks susitarimas įpareigoja visą bendruomenę kryptingai siekti ir tikėti savo tikslu – kurti pozityvią ir saugią aplinką.

Mokinių saugumui užtikrinti mokykloje įgyvendinamos prevencinės programos: „Zipio draugai“, „Įveikime kartu“, „Olweus“, tęstiniai socializacijos ir prevencijos projektai „Įkalinti mokykloje“, „Mes matome kitaip“, be to, tradiciniais ir mokinių mėgstamais renginiais tapo „Tolerancijos diena“ bei „Savaitė be patyčių“, daugybė kitų renginių. Tiek jų, tiek pamokų metu  skatinamas mokinių bendravimas, pagrįstas bendradarbiavimu. Mokymasis bendradarbiaujant – tai mokymas bendrauti, kad mokiniai galėtų vieni kitus pripažinti, vertinti ir gerbti, vieni kitais pasitikėti, rūpintis bei būti atsakingi. Turime suprasti, kad atsakomybės ugdymas prasideda ne nuo vaiko, o nuo aplinkinių požiūrio ir nuostatų. Mes, suaugusieji, turime aiškiai įvardyti, kur yra ta riba - tarp vaiko noro išdykauti ir nusikalstamos veiklos.

Sausio 23 d., vykdydami ankstyvąją nusikalstamų veiklų ir administracinių teisės pažeidimų prevenciją, Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Prienų rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus Prevencijos poskyrio specialistė Edita Kubilienė, tyrėjas Rimantas Plioplys ir Kelių policijos grupės vyr. specialistas Aidas Stravinskas, kartu su Kauno apygardos prokuratūros Alytaus apylinkės vyr. specialiste (teisininke) Egle Simanaityte mokykloje 6-10 klasių mokiniams skaitė paskaitą „Nepilnamečių administracinė ir baudžiamoji atsakomybė“.  Paskaitos tikslas – ugdyti nepilnamečių savimonę ir suvokimą, informuoti apie tai, kad jie patys atsako už padarytus pažeidimus, nusikalstamas veikas, ir supažindinti, kokios yra nusikalstamos veikos pasekmės.

Pareigūnai mokiniams pasakojo, kokius nepilnamečiai daro administracinės teisės pažeidimus ir nusikaltimus. Kalbėjo apie administracinę atsakomybę dėl kito žmogaus orumo ir garbės žeminimo, necenzūrinių žodžių vartojimo per pamokas ir pertraukas, rūkymo, alkoholinių gėrimų vartojimo ir turėjimo. Specialistai atkreipė dėmesį, kad daug šmeižiančios ar įžeidžiančios informacijos yra socialiniuose tinklapiuose, daug smurto mokyklose ir kitose viešosiose vietose.

Paaiškino, kas yra nepilnamečių baudžiamoji atsakomybė. Mokiniai buvo supažindinti su poveikio priemonėmis, kurios taikomos nepilnamečiams, su bausmių ypatumais, įrašymo į policijos profilaktinę įskaitą ir į policiją dominančių vaikų apskaitas sąlygomis.

Prasminga paskaita ir aktyvios diskusijos – puikiausia prevencinė priemonė. Juk dažnai jauni žmonės suklysta dėl to, kad nežino atsakomybės ir pasekmių. Dėkodami svečiams viliamės, kad teisingai mokykloje investuojame: ne į tvoras ar kameras, o į gero socialinio klimato kūrimą. {akgallery}

Direktoriaus pavaduotoja ugdymui Neringa Zujienė