author footer link can be edited or disabled only in full version

2013–2014 m.m.

Sausio 13-osios minėjimas

    Žmonės visada nori apčiuopti neapčiuopiamą, pamatyti nematomą, išgirsti negirdimą, suskaičiuoti nesuskaičiuojamą. Toks visur esantis ir niekur nesantis laikas, kurį mes kartais norime pagauti, aplenkti, sustabdyti... Laikas į šiandieną atiteka iš nematomų tolių. Galima gyventi ir nejausti jo tekėjimo. Galima manyti, kad viskas prasidėjo mumis ir viskas su mumis baigsis. Tačiau kiekviena diena bus žymiai spalvingesnė, gilesnė, jei žinosime, kas į ją atiteka, kokios nematomos požeminės upės atplukdo praeitin nugramzdintus įvykius, sukaktis, faktus ir žmones... Iš 1991 metų sausio 13-osios atiteka laiko upė į šiandien dieną... Jau 23-iąjį kartą paminėjome Laisvės gynėjų dieną, septintą kartą mūsų mokykla dalyvauja pilietiškumo akcijoje „Atmintis gyva, nes liudija“. Šį žiemišką rytą 8.00 val. klasėse uždegėme žvakeles – amžinybės ir vilties simbolį, o po to visi susirinkome į aktų salę kartu pagerbti mūsų Laisvės gynėjų. Susimąstyti, susitelkti skatino mokytojos O. Žvirblienės vadovaujamas dailės būrelio narių plakatų „Laisvės kaina“ paroda. {akgallery}

     Tą 1991 m. sausio 13-ąją minios žmonių prie laužų, barikadų vieningai traukė dainas apie tėvynę, jų žodžiai drąsino įveikti nežinią. Ir šiandien devintokės T. Juodinskaitės ir Balbieriškio kultūros ir laisvalaikio centro vadovės N. Senavaitytės atliekamos dainos  padėjo pajusti vienybę.
Mokyklos direktorius S. Valančius pasidalino prisiminimais, kadangi pačiam teko dalyvauti ginant Parlamento  rūmus. Uždavęs mokiniams klausimą, kiek jų drąsiai stotų ginti savo tėvynės laisvės, pateikė videosiužetą, kuriame Lietuvos jaunuoliai pasidalina mintimis, ką jiems reiškia tėvynės laisvė, kodėl verta dėl jos kovoti. Socialinė pedagogė A. Marcinkevičienė visiems renginio dalyviams išdalino akcijos simbolius – neužmirštuolių žiedelius, kiekvienas asmeniškai patvirtindamas: „Aš prisimenu, kodėl esame laisvi“.  Mokyklos Tolerancijos centro vadovas V. R. Sidaravičius palinkėjo atminti žuvusius laisvės gynėjus su džiaugsmingu dėkingumu, juk laisvė – pirmasis ir tikrasis žmogaus ir visos tautos laimės ir gerovės šaltinis.
     Lietuvių kalbos mokytojos J. Grigutienės parengti aštuntokai deklamavo eiles apie laisvę. Istorijos mokytoja D. Staniulytė pristatė trumpą skaidrių pranešimą, primenantį 1991 m. sausio 13-osios įvykius. Devintokai Andrius, Monika, Karolina ir Olivija pristatė 14 žuvusiųjų trumpas biografijas, juos pagerbėme tylos minute. Minėjimą užbaigėme iniciatyvos „Neužmiršk“ žodžiais: „...Žuvusius ir nukentėjusius kovojant už Lietuvos laisvę atminkime ne liūdesiu, o džiaugsmu ir dėkingumu. Parodykime, kad jų dovana ateities kartoms neliko pamiršta. Parodykime, kad mūsų daug. Kad esame dėkingi. Kad laisvai kurdami dabarties Lietuvą esame įsipareigoję vertinti ir atsakingai naudotis laisvės dovana“.


Istorijos mokytoja Daiva Staniulytė