author footer link can be edited or disabled only in full version

2013–2014 m.m.

Šviesos ir žodžio šventė, skirta Šiaurės šalių bibliotekų savaitei paminėti

Lapkričio 11 dieną, pirmadienį, Lietuvoje prasidėjo šešioliktoji Šiaurės šalių bibliotekų savaitė, skatinanti puoselėti skaitymą balsu, šiaurietiškas pasakojimo tradicijas ir literatūrą bei propaguoti švietimo idealus Šiaurės bei Baltijos šalyse ir kaimyniniuose regionuose.

Balbieriškio pradinės mokyklos mokiniai taip pat prisijungė prie šio Šiaurės šalių asociacijų „Norden“ federacijos organizuojamo projekto ir dalyvavo tradiciškame pirmadienio rytiniame skaityme balsu vaikams. Dešimtą valandą tūkstančiai vaikų visose projekte dalyvaujančiose bibliotekose abipus Baltijos jūros vienu metu klausėsi skaitomos ištraukos iš Ingos Borg  knygelės "Žiema su Plupu".

 

Kiekvienais metais Šiaurės šalių bibliotekų savaitė vis kitokia.  Šių metų tema - „Žiema Šiaurėje“. Ji parinkta, norint pabrėžti Šiaurės šalims ypač būdingą metų laiką, įvairialypę Šiaurę.

Renginio pradžioje mokyklos bibliotekininkė  pradinių klasių mokiniams papasakojo apie šios šventės tradicijas Šiaurės šalyse ir Lietuvoje. Pristatė šių metų Šiaurės šalių bibliotekų savaitės plakatą, kurį nupiešė danų menininkas E. H. Kristensenas.  Plakate pavaizduoti  nuostabūs šiaurietiški kraštovaizdžiai, mokinius nukėlė į Šiaurės šalis, kur jie susitiko su jūros dugne plaukiančiomis žuvimis, danguje skrendančiais paukščiais, kalnų papėdėse stoviniuojančiais  šiauriniais elniais, ant ledkalnių susibūrusiais baltaisiais lokiais bei čionykščiais gyventojais. Čia jie pirmą kartą susitiko ir su švedų rašytojos Ingos Borg knygų veikėju, kalnų gyventoju Plupu - nematomu žmogeliuku,  mėlynais plaukais, raudona nosimi ir oranžiniu šaliku. Jį gali matyti tik  gyvūnai, skaitytojai ir klausytojai. Susipažinę su šiuo simpatišku žmogeliuku, mokiniai klausėsi ketvirtokų skaitomos knygelės  „Žiema su Plupu“ ištraukos ir sekė šiaurietiško peizažo bei Plupo sutinkamų gyvūnų gyvenimo pokyčius žiemą. Vėliau visi pasitikrino savo žinias mini viktorinoje, kurioje aktyviausi dalyviai už  teisingus atsakymus gavo prizus, o skaitovai Mija Blažukaitė, Toma Petraškaitė, Karolina Miliauskaitė ir Henrikas Vaičiulis už gražų skaitymą buvo apdovanoti dovanėlėmis.

Renginys baigėsi animacinio filmuko „Drąsusis elniukas“ peržiūra. Mokiniai dar kartą turėjo progos pasigrožėti  Šiaurės šalims būdingu metų laiku ir didingais šiauriniais elniais.

Mokiniai  bibliotekininkei prižadėjo iki lapkričio 22 dienos nupiešti piešinius tema „Žiema su Plupu“, o ji visus pakvietė ilgus žiemos vakarus praleisti jaukiai, šiltai apsiklojus ir įsitaisius su knyga rankose.{akgallery}

 

Bibliotekininkė Danguolė Damijonaitytė