author footer link can be edited or disabled only in full version

2013–2014 m.m.

PO RUDENINĮ KAUNĄ

Spalio 18 dienos popietę grupė 5-8 klasės mokinių, lydimų mokytojų Onutės Žvirblienės ir Janinos Grigutienės, vyko į ekskursiją į Kauną. Kelionės tikslas buvo aplankyti muziejus, pasidžiaugti rudenėjančiu Kaunu.

 

Pirmiausia Žaliakalnio funikulieriumi, pirmuoju Kaune ir Lietuvoje, vienu seniausių Europoje, veikiančiu nuo 1931m., per pusantros minutės pasikėlėme iki paminklinės Kristaus Prisikėlimo bažnyčios. Nuo šios bažnyčios stogo (vieni kėlėsi liftu, kiti lipo laiptais) gėrėjomės auksinio rudens papuoštais Kauno vaizdais.

Tuo pačiu keliu nusileidę žemyn, lankėmės dviejuose muziejuose, įsteigtuose 1919 m. Tai vieni seniausių Lietuvos muziejų. Vienas iš jų – Vytauto Didžiojo Karo muziejus. Didžiausią įspūdį paliko karybos istorijos bei S. Dariaus ir S. Girėno skyrius su „Lituanicos“ relikvijomis. Apžiūrėję ekspoziciją, vaikščiojome Karo muziejaus sodelyje: prie kriptos „Žuvusiems už Lietuvos laisvę“, aukuro su Amžinąja ugnimi, Laisvės paminklo, paminklinės lentos Lietuvos knygnešiams, J. Basanavičiaus, V. Kudirkos, Maironio ir kitų nusipelniusių tautai žmonių biustų, liūtų ir nykštuko skulptūrų. Kai kurie mokiniai pastebėjo, kad Karo muziejus atspausdintas ant 20 litų banknoto.

Iš sodelio atėjome į Laisvės alėją. Čia užsukome į Tado Ivanausko zoologijos muziejų. Šio muziejaus ekspozicijoje ir moksliniuose fonduose yra apie 350 000 įvairių eksponatų, pradedant bestuburiais ir baigiant medžioklės trofėjais. Mergaites sužavėjo pirmoji sisteminė Lietuvos drugių kolekcija, berniukus – unikalaus dydžio žirafa, stumbras, kupranugaris...

Pasivaikščioję Laisvės alėja, stabtelėję prie Miesto sodo, grįžome prie autobuso ir sukome namų link. Dėl restauravimo darbų neaplankėme Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus, tad tikimės ten pabuvoti jau atnaujintose ekspozicijose.

Mokytoja Janina Grigutienė