author footer link can be edited or disabled only in full version

2012–2013 m.m.

VANDUO - TAI GYVYBĖ

Vanduo – svarbus žmogaus gyvybei gamtinis resursas. Tačiau vanduo yra ypač imlus, sugebantis prisisotinti kone visų egzistuojančių cheminių elementų, kurių buvimas vandenyje ne visada yra pageidaujamas, o kartais net pavojingas. Lietuvoje geriamo vandens tiekimui naudojamas tik požeminis vanduo.

Tik nedaugelis žino, iš kur mes gauname vandenį, kur jis nukeliauja po mūsų ir kaip mes jį užteršiame.Vanduo nedingsta. Gamta turi savo mechanizmą, kaip išvalyti vandenį, jis vadinamas – hidrologiniu ciklu, kurio varomoji jėga yra saulė. Tai natūralus kelias, kaip vanduo išsivalo. Tačiau vanduo yra teršiamas greičiau nei jis sugeba išsivalyti.

 

Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis 80 proc. atvejų infekcinėmis ligomis užsikrečiama per vandenį – net 500 mln. žmonių kasmet suserga, ir apie 25 000 žmonių (daugiausia vaikų) miršta kasdien dėl blogos jo kokybės arba stygiaus. Be to, užterštas vanduo daro stiprią įtaką ir visai aplinkai – gyvūnams, augalams, keičia aplinką, ekosistemas.

Žmogus kasdien vandenį naudoja sanitarinėms-higieninėms reikmėms, maisto gamybai. Vidutiniškai per parą vienas žmogus sunaudoja 80 litrų vandens. Didžioji dalis jo sunaudojama higieninėms reikmėms. Į žmogaus organizmą per parą su maistu patenka 600-900 ml vandens ir 1500 ml jo yra išgeriama.

Visi fiziologiniai procesai vyksta vandeninėje terpėje. Vanduo palaiko gyvybines funkcijas, normalią kūno temperatūrą. Be jo nevyktų medžiagų apykaitos procesai. Vanduo spartina riebalų deginimą, skatina virškinimą. Kuo daugiau geriate vandens, tuo daugiau išsiskiria virškinimo sulčių ir veiksmingiau skaidomos ir pasisavinamos maisto medžiagos. Be to šalinami toksinai ir šlakai.Vanduo mažina nuovargį, teikia energijos ir slopina alkį. Dar jis reikalingas geram smegenų funkcionavimui.Vanduo jūsų odai taip pat svarbus kaip drėkinamasis kremas. Jei odos ląstelės gauna pakankamai vandens, oda lieka elastinga, ne taip greitai raukšlėjasi ir sensta.

Gyvybiniai procesai gali vykti tik tada, kai ląstelėse yra pakankamai vandens. Jokia kitamedžiaga neatlieka tiek daug įvairiausių žmogaus organizmo funkcijų kaip vanduo. Žmogaus organizmas nepakenčia vandens trūkumo. Netekęs 1 - 1,5 1 vandens, žmogus pradeda jausti troškulį. Praradus dėl vandens deficito 6 – 8 proc. savosios masės, žmogaus organizme sutrinka medžiagų apykaita, sulėtėja oksidacijos procesai, didėja kraujo klampa, pakyla temperatūra, dažnėja pulsas, parausta oda, suglemba raumenys ir kūnas, svaigsta ir skauda galva. Netekus 10 proc. vandens, atsiranda negrįžtamų patologinių reiškinių: trūkinėja oda, įdumba akių obuoliai, sutrinka rega, prasideda traukuliai gerklėje, vystosi anurija (inkstai neišskiria šlapimo), silpsta protas. Netekęs 21 proc. vandens, žmogus miršta. Žmogui būti be vandens daug pavojingiau negu be maisto: nevalgęs jis gali išgyventi iki 40 dienų, o negėręs numirs aštuntą parą. 

Taigi, vanduo – svarbus ir nepakeičiamas gamtos turtas be kurio negalėtų egzistuoti gyvybė. Vanduo yra būtinas beveik kiekvienai kūno funkcijai, o vandens gėrimas vis dar yra vienas iš sveikiausių dalykų, kurį galime padaryti.

Naudoti šaltiniai :

http://agavita.lt/turinys/Vandens-reik%C5%A1m%C4%97-%C5%BEmogaus-organizmui

http://www.abovita.lt/lt/naudinga_informacija/straipsniai/vanduo.php

http://www.bef.lt/chemines_medziagos/cheminis_kokteilis.php?&m=1164703502

http://www.coral-club-lt.eu/vai_apr.php?vaiid=137

http://www.sumtp.lt/vandens-kokybe/

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Reda Žaromskytė