author footer link can be edited or disabled only in full version

2009–2010 m.m.

Sausio 13-osios, Laisvės gynėjų dienos paminėjimas

Lietuva 19-ąjį kartą pagerbė už šalies laisvę 1991-ųjų sausį žuvusiųjų atminimą.

Sausio 13-oji - Laisvės gynėjų diena. Bandydama nuversti, teisėtai išrinktą ir nepriklausomos valstybės atkūrimą paskelbusią, Lietuvos valdžią sovietų kariuomenė 1991 m. sausio 13 d. Vilniuje jėga užėmė Televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos pastatą. Desantininkams nutraukus televizijos ir radijo laidas darbą pradėjo Kauno radiofonas ir televizija Sitkūnuose.

Sovietų kariuomenė tuomet neišdrįso pulti Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo rūmų, kuriuos saugojo dešimtys tūkstančių taikių žmonių. Tačiau prie Televizijos bokšto nebuvo išvengta aukų - desantininkams pradėjus su karine technika važinėti po minią ir šaudyti į beginklius žmones žuvo 14 ir buvo sužeisti daugiau nei tūkstantis laisvės gynėjų.

Nuo 1991 praėjo devyniolika metų. Užaugo visiškai nauja karta, gimusi jau laisvoje Lietuvoje, kuriai apie to meto įvykius gali papasakoti dokumentiniai televizijos kadrai bei gyvi tų dienų liudininkai ir dalyviai. Lietuviai apgynė nepriklausomybę savo kūnais, savo krauju. Įrodė, kad laisvė - tai ne tuščias skambus žodis, o didžiausia vertybė, galbūt didesnė už patį gyvenimą. Tuo mes ir turime didžiuotis. Didžiuotis savo istorija, savo šaknimis, savo valstybe.

Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti iniciatyva sausio 13 d. vyko visuotinė pilietinė akcija „Atmintis gyva, nes liudija“.

Šiais metais mūsų mokykla jau trečią kartą dalyvavo akcijoje, skirtoje Laisvės gynėjų sausio 13-osios dienai paminėti. Akciją mokykloje organizavo būrelio ,,Drąsinkime ateitį“ mokiniai.

Mokiniai ,padedami mokytojos R.Valančienės ir soc. pedagogės A. Marcinkevičienės apipavidalino stendą „ Lietuvos Laisvės gynėjų diena“ su sausio 13-tą žuvusiųjų nuotraukomis bei pateikė kitą surinktą medžiagą apie tų dienų įvykius. Dar prieš pamokas prie nuotraukų buvo uždegtos žvakutės, o 8 val. mokykloje buvo išjungta šviesa ir visų klasių languose bei kiekvieno mokinio rankose suplazdėjo atminimo žvakučių liepsnelės.

9 val. visi mokiniai ir mokytojai susirinko į aktų salę, kur tvirtai susikibę už rankų, tylos minute pagerbė žuvusiųjų atminimą. Apie sausio 13 –osios įvykius mokiniams pasakojo tų dienų liudininkai: mokyklos direktorius S.Valančius tuo metu buvęs Kauno puskarininkių mokyklos kursantas, sausio įvykių dienomis dalyvavęs Seimo rūmų gynyboje bei tuometinis Prienų rajono tarybos pirmininkas A.J.Giraitis.

Visi susidomėję žiūrėjo dokumentinių filmų ištraukas, klausėsi dabartinių mokinių minčių apie Laisvę, Tėvynę. Dailės būrelio ,,Vaivorykštė“ nariai surengė piešinių parodą.

Graži akcija dar kartą parodė, kad mes turime nuostabią kalbą, garbingą istoriją, didingą valstybę, ir mes patys esame nuostabūs ir vieningi... Žmonės tuo tikėjo ir apgynė prieš devyniolika metų. Mes taip pat turime tuo tikėti ir branginti...

 

Prienų r. Balbieriškio pagr.mokyklos mokytoja

Reda Valančienė

Akimirkos foetogalerijoje

 

 

Mokyklos 5-10 klasių mokinių mintys apie laisvę:

 

Laisvė yra tada, kai žmonės gyvena šalyje, kurioje nori, gali daryti, ką nori, bet turi vadovautis valstybės įstatymais.

 

Laisvė – kai esi nepriklausomas, bet elgiesi pagal taisykles, kada tu savo ir kitų atžvilgiu elgiesi savaip, bet teisingai.

 

Laisvė – galimybė niekam nepriklausyti ir kalbėti gimtąja kalba.

 

Laisvė – jausmas, kad tavo gyvenimas yra tobulas.

 

Laisvė – tai galimybė pačiam tvarkyti savo gyvenimą, bet tokią laisvę turi pats ir išsikovoti.

 

Laisvė – galimybė puoselėti savo kalbą, raštą, laisvai išsakyti savo nuomonę, turėti tėvynę, kuria gali didžiuotis.

 

Laisvė – galimybė pačiam rinktis, kaip elgtis.

 

Laisvė – būsena, kai tavo gyvenimo nevaldo kas nors kitas, kai neriboja tavo veiksmų.

 

Dabartinė karta, tikriausiai, net neįsivaizduoja, kas yra ta nelaisvė.

 

Laisvė – tai nevaržomas gyvenimas ir kova už Lietuvą.

 

Laisvė – tai kiekvieno žmogaus svajonė.