author footer link can be edited or disabled only in full version

Utėlėtumas (pedikuliozė) - priminimas tėvams

Prasidėjo nauji mokslo metai, vaikai sugrįžo į klases, darželių grupes, tad vėl tenka naujai prisiminti senas problemas. Viena jų – pedikuliozė. Nepaisant tobulėjančių gydymo būdų bei prevencijos, užkrėstumas galvinėmis utėlėmis yra gan stabilus. Siekiant išvengti pedikuliozės reikėtų vystyti aktyvią ligos profilaktiką ne tik vaikų ugdymo vietose, bet ir namų aplinkoje.

Pagrindinis apsikrėtimo galvinėmis utėlėmis požymis – glindos plaukuose. Baltos spalvos glindos apatiniu galu prisiklijuoja prie plauko, todėl nenukrenta nuo judesio, brūkštelėjimo ar pūstelėjimo. Tuo glindos ir skiriasi nuo pleiskanų, kurios iš pirmo žvilgsnio yra į jas panašios.

Kaip utėlės plinta?

Utėlėmis užsikrečiama ilgalaikio tiesioginio sąlyčio su utėlėtais žmonėmis metu (vaikų kolektyvuose, perpildytame transporte) bei besikeičiant drabužiais, patalyne, šukomis, šepečiais, naudojantis bendra lova, rankšluosčiais, pagalvėmis, kai utėlė gali patekti nuo vieno asmens galvos į kito asmens galvą.

Dažniausiai plinta tiesioginiu būdu iš galvos į galvą, esant artimam sąlyčiui arba per šukas, plaukų šepečius, kitus plaukų priežiūros reikmenis, keičiantis galvos apdangalais bei juos laikant kartu.

 

Profilaktinės priemonės  nuo užsikrėtimo utėlėmis:

ü   Dažnai (ne rečiau kaip kartą per savaitę) maudytis;

ü   Mokykloje mokiniai neturėtų dalintis šukomis, plaukų šepečiais, galvos apdangalais ar drabužiais;

ü   Dėvėti švarius drabužius kasdien juos keisti, skalbti, lyginti;

ü   Patalynę keisti ne rečiau, kaip kas 10 dienų;

ü   Nuolat valyti daiktus, bei aplinkos daiktus;

ü   Utėlės gerai plaukia, todėl siekiant išvengti užsikrėtimo baseine patariama naudotis maudymosi kepuraitėmis;

ü   Rekomenduojama tėveliams patikrinti savo vaikų galvas sugrįžus iš mokyklos.