Bakterijų atsparumas antibiotikams didėja. Vartokime antibiotikus atsakingai!

Paskelbta: 2016 Lapkritis 18, Penktadienis 15:08

Antibiotikai – vaistai, naudojami tik bakterinių infekcijų gydymui. Bakterines infekcijas sukelia įvairiausios bakterijos, taigi ir antibiotikų yra įvairių. Skirtingi antibiotikai skirtingai veikia mikrobus. Vieni juos sunaikina, kiti sustabdo jų dauginimąsi. Antibiotikai turi būti skiriami gydymui, kai tiksliai žinoma, kad jie yra veiksmingi prieš ligą sukėlusias bakterijas. Tad antibiotikų vartojimas, susirgus paprastu peršalimu ar gripu, kurį sukelia virusai neveiksmingas. Dėl neteisingo antibiotikų vartojimo gali išsivystyti bakterijų atsparumas antibiotikams. Atspariomis bakterijomis užsikrėtusius sunkiau gydyti nei tuos, kurie yra užsikrėtę neatspariomis antibiotikams bakterijomis. Atradus naujus antibiotikus, atsparumas jiems išliks viena didžiausių grėsmių, jeigu nebus keičiama antibiotikų vartojimo elgsena.

Pasaulyje atsparumas antibiotikams auga dideliais tempais. Kiekvieną dieną atsiranda ir plinta nauji atsparumo mechanizmai, mažindami įprastų infekcinių ligų gydymo galimybes. Taip pat didėja sunkiau išgydomų (arba neišgydomų) infekcijų, tokių kaip pneumonija, tuberkuliozė, kraujo užkrėtimai ir gonorėja. Antibiotikai yra brangus išteklius, kuris turi būti išsaugotas ir naudojamas bakterinėms infekcijoms gydyti, kai juos paskiria gydytojas. Jeigu antibiotikai bus vartojami neatsakingai, kyla reali grėsmė nebeturėti veiksmingų antibiotikų. Net nesunkios infekcijos ir smulkūs sužalojimai gali baigtis mirtimi.

Ką turi daryti kiekvienas gyventojas?
● Vartoti tik gydytojų paskirtus antibiotikus.
● Visada suvartoti visą paskirtą dozę net ir tada, kai pasijuto geriau.
Niekada nevartoti antibiotikų, kurie liko nuo ankstesnio gydymo.

● Niekada nesidalinti antibiotikais su kitais asmenimis.
● Dažnai plauti rankas, vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis, praktikuoti tinkamą maisto higieną, skiepytis reikiamu metu.

Naujos kartos antibiotikai nors ir gerai toleruojami, tačiau taip pat gali turėti sunkių pašalinių poveikių. Jiems priklauso toksinis poveikis (t.y. žmogaus ląstelėms kenkiantis poveikis), netoleravimas ir alergijos, taip pat natūralios žarnyno mikrofloros sunaikinimas – tada prasideda problemos su žarnynu. Todėl po gydymo antibiotikais būtina atstatyti žarnyno mikroflorą.

Svarbiausia nepamiršti, jog peršalimą ir gripą sukelia virusai, kurių antibiotikai tiesiog neveikia, todėl antibiotikų šių ligų gydymui nevartokime.

Pagal ULAC medžiagą parengė

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė

Birutė Vitkauskaitė