author footer link can be edited or disabled only in full version

Dėmesio tėveliai: laikas pasirūpinti vaikų sveikatos pažymomis

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) primena tėveliams, turintiems mokyklinio ir ikimokyklinio amžiaus vaikučių, kad jau laikas užsirašyti ir apsilankyti pas šeimos gydytoją, kuris patikrins vaiko sveikatą ir išrašys vaiko sveikatos pažymą. Šią pažymą mokslo metų pradžioje (iki rugsėjo 15 d.) būtina pateikti ugdymo įstaigai.

Kaip vyksta vaiko sveikatos patikrinimas?

Mokyklinio ir ikimokyklinio amžiaus vaikus šeimos gydytojas turėtų apžiūrėti bent kartą per metus. Visi vaikai yra draudžiami valstybės lėšomis, todėl apsilankius pas gydytoją papildomai primokėti nereikia. Norint patikrinti vaiko sveikatą ir gauti vaiko sveikatos pažymą pirmiausia reikia iš anksto užsiregistruoti ir laiku atvykti pas šeimos gydytoją ir odontologą. Vaiką būtinai turi lydėti vienas iš tėvų arba globėjų, kitaip gydytojas negalės patikrinti vaiko sveikatos būklės.

Apsilankymo pas šeimos gydytoją metu vertinamas vaiko ūgis ir svoris, pamatuojamas kraujo spaudimas, įvertinamas regėjimas ir klausa, vertinamos kraujotakos, kvėpavimo, virškinimo, stuburo ir kitų organų bei jų sistemų būklės. Jei šeimos gydytojas randa pakitimų, tuomet vaikas yra siunčiamas pas gydytoją specialistą, kuris atlieka apžiūrą pagal savo kompetenciją bei, esant būtinybei, skiria reikiamus tyrimus.

Pasak VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyr. specialistės Oksanos Burokienės, atkreiptinas dėmesys, jog daugėja vaikų, kurių dantų būklė nėra patenkinama, todėl profilaktinis sveikatos patikrinimas yra gera proga tėveliams pasirūpinti vaiko dantukais bei apsilankyti pas gydytoją odontologą. Gydytojas odontologas įvertina vaiko dantų ir žandikaulių būklę ir, reikalui esant, skiria gydymą. Svarbu žinoti, kad 6–14 metų vaikams nemokamai silantuojami krūminiai dantys, t. y. jie padengiami specialia medžiaga, kuri apsaugo dantis nuo ėduonies.

Atlikus sveikatos patikrinimą, visi reikiami duomenys įrašomi į vaiko sveikatos pažymą.

Kokie duomenys rašomi vaiko sveikatos pažymoje?

Vaiko sveikatos pažyma – tai dokumentas, kuriame gydytojas pateikia išvadas ir rekomendacijas dėl vaiko galimybių dalyvauti ugdymo veikloje, įskaitant kūno kultūrą. Pažymoje šeimos gydytojas nurodo, kokią fizinio lavinimo grupę (pagrindinę, parengiamąją, specialiąją) vaikas gali lankyti, ar visus kūno kultūros pratimus jis gali atlikti ir pan. Taip pat pažymoje įrašoma, ar vaikas neturi regos sutrikimų, kokia jo laikysena, ar jis turi polinkį alergijoms ir kt. Nustačius lėtinę ligą ar alergiją, įrašoma, kokių pirmosios pagalbos priemonių reikėtų imtis, jei vaikui prireiktų skubios pagalbos.

VLK primena, kad pažyma galioja 12 mėnesių, tad sveikatos pažymėjimu reikėtų pasirūpinti iš anksto, o ne prieš pat rugsėjo 1-ąją.

VLK informacija