author footer link can be edited or disabled only in full version

2015–2016 m.m.

NACIONALINĖ PAMOKA „EKO IDĖJOS LIETUVAI 2016“

 „Žemės ir mūsų vaikų ateitį kuriame šiandien!“ – tokiu šūkiu Kauno šv. Pranciškaus gimnazijoje prasidėjo Nacionalinė pamoka „EKO idėjos Lietuvai 2016“, kurioje rajonui atstovavo mūsų mokyklos mokiniai. Pamokos pradžioje gimnazistų  baleto šokėjai vaizdžiai  perteikė gamtos grožio ir blogio santykį. Paskui visus gamtos mylėtojus pasveikino gimnazijos direktorė Rita Rasikienė, LR Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Vydas Gedvilas ir Aleksandro Stulginskio universiteto rektorius profesorius Antanas Maziliauskas. Jie pabrėžė,  kad esame niekas be medžio, paukščio, mus palydinčio žmogaus žvilgsnio.  Šiemet vėluojantis pavasaris gal įspėja, kad net nepagalvodami nusikalstame gamtai. Tad pats laikas pradėti taisyti klaidas.

Pamokos dalyviai išklausė Lietuvos švietimo ir mokslo viceministrės Svetlanos Kauzonienės, Lietuvos sporto universiteto profesoriaus Alberto Skurvydo ir Aleksandro Stulginskio universiteto ekologijos katedros docentės Anželikos Dautartės pranešimus. Pagrindinė lektorių mintis buvo nukreipta į žmogų. Būdami ekologiškai sąmoningi, turime atsakingai analizuoti savo veiksmus, kritiškai mąstyti. Šiuo metu svarbiausia centrinė figūra yra žmogus, o turėtų būti ŽMOGUS KAIP GAMTOS DALIS.                  

Per 2 gimnazijos aukštus įsikūrusioje EKO mugėje buvo galima susipažinti su įvairiais mokinių darbais, paruoštais iš antrinių žaliavų, pasikonsultuoti bei įsigyti. Ypač dėmesį patraukė EKO mados dirbiniai. Po to mokiniai išsiskirstė įvairiose EKO dirbtuvėse. Jie iš natūralių medžiagų gamino ekologiškus kūno šveitiklius, vonios burbulus, traškučius, piešė piene, pynė iš laikraščių, mokėsi dekoruoti iš įvairių gamtos medžiagų. Vėliau, pasiskirstę į penkias darbo grupes, aptarė įvairių respublikos mokyklų mokinių atliktus praktinius  darbus ekologijos srityje: „Mano svajonių namas“, „Medžio galios“, „Ką geriame“, „Temperatūros įtaka vitamino C kiekiui įvairiose vaisių sultyse“, „Rudens knyga“ ir kt. Mokytojai, vadovaujami moderatoriaus – Ugdymo plėtotės centro direktoriaus - Giedriaus Vaidelio, aptarė „EKO mokyklų tinklo“ tikslus, uždavinius, sudarė veiklos planą.{akgallery}

Nacionalinė pamoka „EKO idėjos Lietuvai 2016“ – tai pamoka mokiniams netradicinėje erdvėje, tai mokymasis kitaip, tai galimybė išbandyti, išmokti, pasisemti naujų idėjų, papasakoti apie tai, ką pasisekė nuveikti aplinkosauginėje srityje. Mokytojams – tai galimybė dalintis gerąja patirtimi, sukurti naujas idėjas ir jas kartu realizuoti, plėtoti gamtamokslines kompetencijas.

Gamtosauginio komiteto narės Ona Žvaliauskienė, Irena Veličkienė