author footer link can be edited or disabled only in full version

2014–2015 m.m.

Dalyvavome tarptautinėje švietimo konferencijoje

Balandžio 13 d. Vilniuje vykusioje tarptautinėje švietimo konferencijoje “Globaliojo švietimo scenarijus: Nuo sampratos iki veiksmų” diskusijos plėtojosi ne tik tarp LR vyriausybinių ir nevyriausybinių organizacijų atstovų, akademinės bendruomenės narių, bet taip pat ir tarp globaliojo švietimo praktikas į Lietuvą atvykusių pristatyti kviestinių svečių iš užsienio. Kaip globalųjį švietimą apibrėžia ES valstybių atstovai? Kokias pagrindinės šio švietimo plėtros gaires jie nurodo? Apie ką buvo kalbama konferencijoje plačiai komentuoja internetiniai portalai: http://www.15min.lt/naujiena/svietimas/karstos-zinios/. Konferencijos metu Lietuvos vaikų ir jaunimo centro (LVJC) direktorius Valdas Jankauskas pristatė Lietuvos globaliojo švietimo koncepcijos projektą. Tai – pirmasis viešas tokio masto projektas šalyje.

Pagal sutartą apibrėžimą, globalusis švietimas yra laikomas aktyvaus mokymo bei mokymosi procesu, kuriuo siekiama padėti asmeniui suprasti pasauliui kylančius iššūkius, jų priežastis, suvokti savo pasirinkimų poveikį globaliems procesams, įgalinti asmenį bei visuomenę imtis veiksmų bei aktyviai bendradarbiauti, kuriant teisingesnį pasaulį, grindžiamą abipuse pagarba ir supratimu.{akgallery}

ŠMM yra pagrindinė globaliojo švietimo projektą koordinuojanti institucija. Tikimės, jog koncepcija bus patvirtinta dar šį rudenį, ir prie projekto prisijungs visos ministerijos.

NŠ konsultantė Reda Valančienė