author footer link can be edited or disabled only in full version

„Lietuviais esame mes gimę“

    Vasario 24 d. mūsų mokykloje 5-7 klasių mokiniams vyko netradicinės integruotos lietuvių kalbos ir dailės pamokos, skirtos Lietuvių kalbos dienoms paminėti. 2023-ieji metai Lietuvos Respublikos Seimo yra paskelbti Lietuvos sostinės Vilniaus ir Gedimino laiškų, Klaipėdos krašto, Aukštaitijos ir Dzūkijos (Dainavos) metais. Atsižvelgiant į tai, buvo siūloma į Lietuvių kalbos dienų renginių organizavimą įtraukti veiklų apie Lietuvos etnografinius regionus ir jų savitumą.

    Mokiniai, dirbdami grupelėmis, padedant bibliotekininkei Editai Traidarienei, dailės mokytojai Loretai Matulevičienei bei lietuvių kalbos ir literatūros mokytojai Rita Šalčiūtei ruošė kūrybinius darbus – pristatymus. Kiekviena grupelė domėjosi pasirinktu Lietuvos regionu ir turėjo jį pristatyti pagal pateiktus kriterijus: kurioje vietoje yra šis regionas, koks miestas laikomas regiono ,,sostine“, lankytinos vietos, garsūs žmonės, tradicinis patiekalas, tautinis kostiumas, kalbos ypatybės. Informacijos buvo daug, reikėjo dirbti įtemptai ir išradingai. Smagu, kad kiekvienos grupelės atstovas – Andrius (5 kl.), Eva ir Elzė (6 kl.), Kotryna ir Egidija (7 kl.) – pasirinko iliustruoti regiono tautinį kostiumą. Septintos klasės mokiniams, atlikus kūrybinį darbą, dar pavyko išspręsti ir kryžiažodį „Apie Lietuvą“.

    Galime drąsiai teigti, jog Lietuvos pasididžiavimas – etnografiniai regionai. Netradicinės pamokos mokiniams neprailgo, o įgytos naujos žinios tikrai pravers ir ateityje.

  Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Rita Šalčiūtė