author footer link can be edited or disabled only in full version

Pasaulio pažinimo pamokos atradimai

    Antros klasės mokiniai pasaulio pažinimo šiandien mokėsi tyrinėdami aplink mokyklą augančius medžius. Juk rudenį medžiai dovanoja gražiausias spalvas.

    Atsakymo į pamokos temos klausimą: Kas vasarą su kailiniais, o žiemą su marškiniais? ieškojome eidami nuo medžio prie medžio. O jų, patikėkite, tokia įvairovė-mini Botanikos sodas Balbieriškyje!

    Vos tik išėjus pro duris mus “pasitiko” beržai, pagal kamieno spalvą visi vaikai baltaliemenius atpažino. O maumedžių šakelių švelnumas, kankorėžiukų dailumas  padėjo nuo šiol skirti šiuos ypatingus medžius nuo pušų. Jų spygliukus irgi glostėme. Žinoma, radome ir pušų ir žaliaskarių eglių.

    Dar labiau nustebome pamatę medį, kuris minimas ir lietuvių liaudies  pasakoje “Eglė-žalčių karalienė”. Tai drebulė! Nedaugelis šį medį buvo matę. Vaikus nustebino saulėje tviskanti drebulės kamieno spalva.

    Klevus atpažinome tik iš sparnelius primenančių medžio vaisių, kurie kybo tarsi vynuogių kekės. Jų lapai ir kamienas šiek tiek skiriasi nuo paprastojo klevo. Matyt, kitokios rūšies.

    Iš toli geltonavo ir kvietė aplankyti liepos, ruduojantis kaštonas.

    Atradome ir eglių “alėją” su taku į sodą, džiuginantį   ryškiaspalviais obuoliais.

    Na, medžių “kailinių” tikrai daug matėme ir pamokos pabaigoje žinojome atsakymą į klausimą:   Kas gi tie kailiniai vasarą, dar  įspūdingesni rudenį?

    Vaikai prisirinko nukritusių medžių lapų, vaisių, klasėje darys herbarus ir dar ne kartą dėlios ir kartos medžių pavadinimus, panaudos kūrybiniams dailės ir technologijų darbeliams.

    Taip pat visi įsitikino, kad medžiai turi kamieną, šakas, lapus ar spyglius, šaknis, vaisius. Aiškinomės, kodėl nematėme pumpurų ir žiedų. Ir kaip tokie didžiuliai medžiai užaugo.

    Džiaugiamės pabuvoję patyriminėje gamtosauginėje pamokoje. Kviečiame ir kitus mokyklos mokinius pasidžiaugti rudenėjančia gamta!

  2 klasės mokytoja Gražina Antanavičienė